Rezervistul

vineri, 4 august 2017

Ministrul Apărării, lămuriri despre pensiile militarilor. Ce se întâmplă în urma reactualizării

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a declarat vineri (astăzi, 4 august 2017) că pensiile militarilor se vor reactualiza în fiecare an cu rata inflaţiei şi nu cu creşterea salariilor, iar dacă în urma reactualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic se va păstra cuantumul pensiei în plată. De asemenea, el a subliniat că salariile din sistemul de Apărare vor creşte şi ca urmare nu vede motive pentru a exista plecări masive din sistem.

„Cunoaşteţi principiile care au stat la baza elaborării actului normativ privind pensiile. Reafirm că cuantumul pensiilor militare de stat se va reactualiza din oficiu, în fiecare an cu rata inflaţiei şi nu cu creşterea salariilor. Dacă în urma reactualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic se păstrează cuantumul pensiei află în plată. Totodată se elimină posibilitatea ca la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă să depăşească media salariilor nete corespunzătoare cuprinse în baza de calcul a pensiei”, a explicat ministrul.
Acesta a prezentat şi câteva date statistice:
În evidenţă MApN există  78.932 de beficiari de drepturi de pensii şi drepturi sociale din care 78.803 persoane care beneficiază de pensii militare de stat şi 129 de persoane beneficiare de alte drepturi sociale.
Pensia media în luna iulie în MApN este 3.292 de lei.
Pensiile sub 3.200 de lei sunt de 60% din total.
Pensia cea mai mare în MApN este de 33.500 de lei şi aparţine unui magistrat militar.
În cazul militarilor de carieră, pensia cea mai mare este de 29.992 de lei. Este vorba de un fost director de regie autonomă.
Sumele alocate lunar de la bugetul de stat pentru plata pensiilor militare se ridică la 270 milioane de lei.
1288 de military au ieşit la pensie de la începutul acestui an: 998 au îndeplinit condiţiile de pensionare, 290 reprezintă treceri în rezervă
De la 1 iulie 2017 au trecut în rezervă 155 de militari din 998 cadre militare ce au îndepinit condiţiile de pesionare.

4 comentarii:

  1. Domnule ministru,
    De ce permiteti ca in presa si televiziune sa fie vehiculate dezinformari privind modul de calcul al pensiilor militare si plafonul acestora, date fiind prevederile in vigoare ale OUG57, art 40, care desigur va sunt cunoscute si care reglementeaza ca baza de calcul a pensiei militarilor este 65 % din media soldelor lunare brute din 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani si ca pensia nu poate depasii 85% din baza de calcul incluzand si cei 6% pensia suplimentara (o mare nedreptate )si Ordinul Meritul Militar.
    O mare parte a presei in aceste zile, prin prezentarea unor cazuri stranii si pentru noi, de pensii cu un cuantum astronomic dobandit probabil in urma "recalcularii" lui Boc pe baza legii263 a pensiilor unitare, instiga populatia si clasa politica la anularea dreptului la "pensie militara" pe care militarii, astazi pensionari, l-au obtinul in baza legilor in vigoare atunci cand au servit "sub drapel" in armata Romaniei, cu greu, in arsita, frig, ploaie si nimsoare, pe campurile de instructie , pe cerul si apele Romaniei, in mine si in noroaiele de pe santierele si ogoarele ceausismului. Domnule ministru, Nu este de ajuns ca ati prezentat acele date despre pensiile noastre, aveti organisme specializate care pot contracara instigarea la anularea acestui drept legal obtinut
    dreptul la pensie militara de serviciu, prevazut de Statutul cadrelor militare, in toti anii in care am fost sub drapel. Va fi o mare pata pentru onoarea Armatei Romane nerespectarea acestei obligatii pe care o are fata de noi, acceptarea ca acest drept dobandit de noi sa ne fie furat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc pentru acest comentariu. Din păcate, nici domnul ministru n-o să vă răspundă și nici sleahta de consilieri, lingăi, băgători de seamă și purtători de mape ce bântuie prin minister și prin Statul Major General.

      Ștergere
  2. Corect ar fi sa fie plătit Ordinul Meritul Militar si in activitate, precum și medaliile acordate de Șeful SMG sau NATO 5.
    La ora actuala gradul si vechimea nici nu mai contează pentru ca au fost introduse în salariul de baza (min. 1450).



    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca prin noua lege a salarizarii 153/2017 s-a pierdut dreptul acelor solde acordate la pensionare care erau prevazute in legea 284/2010 in anexa VII art.20. Stiu ca s-au castigat pe instante prin tara dar daca nu mai exista suport legal sa le solicitam,s-au cam dus.

    RăspundețiȘtergere