Rezervistul

luni, 28 august 2017

Scrisoare către ministrul apărării naționale

DOMNULE MINISTRU AL APARARII NATIONALE, ADRIAN TUTUIANU
Subsemnatul, Col. (rtrg.) Coltescu D.Victor, domiciliat în localitatea Bucuresti, str. Bd. Unirii, nr. 62, bl. K5, ap. 38, sect. 3, e-mail: avrilmiti@yahoo.com, avand in vedere ca in spațiul public au aparut o serie intreaga de comentarii referitoare la pensiile speciale si pensiile militare de stat, care demonstreaza din partea comentatorilor lipsa unor cunostiinte elementare din acest domeniu, am simtit nevoia sa fac precizarile de mai jos, in vederea clarificarii unor sintagme din domeniul pensiilor.
CLASIFICAREA PENSIILOR
Pensiile se impart in:
a) pensii din sistemul public de pensii;
b) pensii de serviciu:
b1) pensii speciale;
b2) pensiile judecatorilor si procurorilor militari;
b3) pensiile militare de stat.
CLASIFICAREA PENSIILOR DE SERVICIU
b) Pensii de serviciu reprezinta genul proxim pentru pensii speciale, pensiile judecatorilor si procurorilor militari si pensiile militare de stat. Pensiile de serviciu sunt pensii care:
- se acorda prin lege;
- se acorda dupa exercitarea unui anumit numar de ani in profesia respectiva.
b1) Pensii speciale:
1) genul proxim - sunt pensii de serviciu;
2) diferenta specifica, ceea ce le deosebeste de celelalte pensii de serviciu:
- sunt reglementate atat de Legea privind sistemul public de pensii (Nr. 263, respectiv Nr. 19/2000, care a fost abrogata) cat si de Legi speciale pentru fiecare domeniu in care se acorda (Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor; Ordonanta de urgenta a Guvernului Nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular, Legea nr. 567 privind statutulpersonalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, Legea nr. 7/2006 peivind statutul functionarului public parlamentar, Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, Legea nr. 94/1992 privind organizarea si fuctionarea Curtii de Conturi etc.).
- sunt finantate atat din bugetul bugetul asigurarilor sociale de stat cat si din bugetul de stat;
- sunt aparute dupa anul 1992, deci sunt legi recente fara un istoric deosebit.
b2) Pensiile judecatorilor si procurorilor militari:
1) genul proxim - sunt pensii de serviciu;
2) diferenta specifica, ceea ce le deosebeste de celelalte pensii de serviciu:
- sunt reglementate atat de Legea Nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat cat si de Legea speciala pentru domeniul justitiei - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor;
- sunt finantate din bugetul de stat (si probabil se achita prin Casa secoriala de pensii a M.Ap.N., ceea ce a facut ca multi sa le considere pensii militare de stat fara sa tina cont de definitia si caracteristicile lor;
- sunt aparute dupa anul 2004 – o data cu aparitia pensiilor speciale ale judecatorilor si procurorilor civili, deci sunt legi recente fara un istoric deosebit.
b3) Pensiile militare de stat:
1) genul proxim – sunt pensii de serviciu
2) diferenta specifica, ceea ce le deosebeste de celelalte pensii de serviciu:
- sunt reglementate de o singura lege - Legea Nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;
- sunt finantate doar din bugetul de stat prin ministerele care le acorda;
- sunt aparute inca din 1830 avand un istoric demn de luat in seama.
-Pensiile speciale sunt acele pensii de serviciu care se acorda in baza Legii privind sistemul public de pensii si a Legii speciale fiecarui domeniu in care se acorda aceste pensii, sunt finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat cat si din bugetul de stat si aparute incepand cu anul 1992.
-Pensiile judecatorilor si procurorilor militari sunt acele pensii de serviciu care se acorda in baza Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat cat si a Legii speciale pentru domeniul justitiei - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, sunt finantate din bugetul de stat si sunt aparute incepand cu anul 2004.
-Pensiile militare de stat sunt acele pensii de serviciu care se acorda numai in baza Legea Nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat sunt finantate din bugetul de stat si aparute incepand cu anul 1830, o data cu introducerea Regulamentelor Organice.
CONCLUZIE:
1. Pensiile militare de stat nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu;
2. Pensiile judecatorilor si procurorilor militari nu sunt pensii militare de stat ci pensii speciale, dupa modul cum sunt calculate.
A NU SE CONFUNDA PENSIILE JUDECATORILOR SI PROCURORILOR MILITARI CU PENSIILE MILITARE DE STAT.
Cand se fac calcule referitoare la pensia militara de stat medie consider ca trebuie sa nu se mai includa in cadrul pensiilor militare de stat pensiile judecatorilor si procurorilor militari.
De ce nu sunt luate si analizate fiecare dintre pensiile speciale si celelalte pensii care au cuantumuri astronomice si sa se determine modul cum au ajuns la acele valori si sa se stabileasca masuri ca pe viitor astfel de anomalii sa nu se mai repete?
Consider ca reprezentantii M.Ap.N. trebuie sa iasa in mass media si sa lamureasca statutul pensiilor militare de stat si poate in acest fel sa inceteze cu atacurile la adresa militarilor si a pensionarilor militari.

10.08.2017
Vă mulţumesc.
Cu deosebită stimă,
Col. (rtrg.) Coltescu D. Victor

9 comentarii:

  1. Așa, spre aducere aminte:
    În foto de mai sus este macheta monumentului eroilor tanchiști, care nu s-a mai făcut
    și drapelul de luptă al UM 01303, care a fost desființată.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa isi respecta politicienii eroii ,mai tirziu probabil vor fi scuipati ca au uitat din ce neam se trag si ca aceste specimene au fost niste gunoaie ,niste lipitori care au patatat drapelul sfint si au jignit neamul romanesc -o perioada neagra de 27 de ani care ne aduce aminte ca acestia au fost mai rau decit turcii sau imperiul austro-ungar au facut ce e mai rau sa ne fuga copii prin lume si sa slabeasca natia romana prin tot ce au facut .

      Ștergere
  2. Dupa ce se documenteaza domnul ministru,rog explicati si olgutei-ea se prinde mai greu sau se crede desteapta, explicati si primului ministrusi lui dracnea silui iohanus.Eu nu va suspectez de prostie ci de un plan de manipulare si dezinformare a opiniei publice cu ajutorul fatucilor din mass media care ledoare rau de tot capul daca citesc un articol de lege...ele preiau -raspandaci-smecheriile celor de mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred că Ministrul apărării,se va obosi să citească aceste adevăruri.E prea plin de sine,prea crede că le ştie pe toate.E mai rău,ca pe vremea Boc-ului.Interesul celor care i-au numit este să distrugă ţara nu să o întărească.Păcat,de tine,biată Românie! Doar în faţa cuiului cătării se mai poate face ceva, cu aceşti nevolnici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bravo Victore! Dl. ministru e doctor în drept. Sper să priceapă. Altfel, nici dumnealui nici ceilalți politicieni, să nu mai spună cu emfază că existența statului unitar și a națiunii este lucrarea armatei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Desfigurată este țara mea dragă!
    Așa zișii oameni, cocoțați acolo sus, oameni vremelnici pentru a conduce, nu au voință, nu le stă istoria căpătâi...
    Unde ești Tu Țepeș Doamne???

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu totii cunosc foarte bine aceste lucruri.
    Totul a fost o manipulare a opiniei publice

    RăspundețiȘtergere
  7. Atentie:

    "Insulta in Codul Penal:
    Art. 205. Atingerea adusă onoarei ori reputației unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepsește cu amendă.
    Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul când se atribuie unei persoane un defect, boală sau infirmitate care, chiar reale de-ar fi, nu ar trebuie relevate.
    Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
    Împăcarea părților înlătură răspunderea penală.
    "

    Aviz amatorilor de insulte gratuite...

    RăspundețiȘtergere
  8. Glumesti.Ca ii spui unui politruc,ex.LOV ca este mincinoasa, si nu mitomana,ca Dragnea prezinta suspiciunea rezonabila de hot inseamna ca i-ai insultat?

    RăspundețiȘtergere